Stamtänkandet kan göra kvinnor till lovliga byten

Debatten om sexövergreppen i bland annat Köln (bilden) och Stockholm aktualiserar den klassiska filosofiska distinktionen mellan stam och stad, skriver Per Bauhn.
Debatten om sexövergreppen i bland annat Köln (bilden) och Stockholm aktualiserar den klassiska filosofiska distinktionen mellan stam och stad, skriver Per Bauhn. Foto: Ralph Peters/AOP

KULTURDEBATT Debatten om sexövergreppen i Köln aktualiserar en klassisk motsättning mellan stam och stad. Stamtänkande kan göra kvinnor till lovliga byten, skriver Per Bauhn, professor i praktisk filosofi.

Publicerad
Annons

Rapporterna om sexuella masstrakasserier mot kvinnor i samband med nyårsfirandet i Köln och Hamburg, liksom uppgifterna om motsvarande typ av övergrepp i samband festivaler i Stockholm under senare år, väcker frågor om hur övergreppen ska förklaras och förstås. Vissa skyggar för kulturella förklaringar och vill hellre hänvisa till maximalt generella beskrivningar, som att detta handlar om ”mäns våld mot kvinnor”. Men även om flertalet av alla sexförbrytare är män, så är inte flertalet av män sexförbrytare. Att vilja förklara nyårsövergreppen med att förövarna är män är inte mer klargörande än att säga att förövarna är däggdjur.

En annan undanflyktsförklaring är av typen ”sexuella övergrepp pågår hela tiden”. Det skulle alltså inte vara något speciellt med just nyårsangreppen. Men detta är också att göra sig skyldig till ett tankefel. Samma typ av handlande kan ha olika förklaringar. Att nattvardsritualen består av bröd och vin innebär inte att alla som dricker vin och äter bröd därmed ägnar sig åt nattvardsritualer. Att sexuella övergrepp förekommer ständigt och överallt innebär inte att alla förövare drivs av samma motiv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons