Maten som kan bota sjukdomar

Fet fisk, gurkmeja, kanel och mängder med frukt och grönsaker. Kosten gjorde sjuårige Callum Lowe fri från psoriasis.

Publicerad
Annons

Callum Lowe har lidit av psoriasis sedan han var två år gammal. I perioder var sjukdomen så allvarlig att 60 procent av hans kropp var täckt av rödflammig, ömtålig hy. Sjukdomen hindrade Callum från att göra det han älskar mest, simma och bada.

– Som tur är hade han inte så allvarlig klåda, det var snarare utseendet som var det värsta. Hans kompisar var förstående och tänkte inte på det. Men en gång i lekparken hörde jag en mamma uppmana sina barn att inte leka med honom. Det var hemskt, berättar Callums mamma, Karen, för
Lifestyle.

Callum Lowe behandlades med ljusterapi, krämer med steorider och immunhämmande mediciner, men ingen behandling hjälpte i mer än några veckor. När Karen Lowe, som lider av en lättare form av psoriasis, såg det engelska tv-programmet The Food Hospital där patienter med olika sjukdomar blev friska med hjälp av kost bestämde hon sig för att söka.

– Jag måste erkänna att jag inte trodde att det skulle fungera. Men Collums psoriasis var mycket värre än min så det kändes som att vi inte hade något att förlora, förklarar hon efteråt.

Annons
Annons

Programmets dietister satte familjen på en kost som ska minska inflammationer som kan göra psoriasis värre.

– Frukt och grönsaker innehåller antioxidanter som motverkar inflammationer, säger Lucy Jones, dietist på Whittington NHS Trust i norra London och en av specialisterna i tvprogrammet, för
Lifestyle.

Förutom rådet att äta betydliget mycket mer grönsaker och frukt än tidigare uppmanades familjen även att äta fet fisk, kanel och gurkmeja. Karen och Callum börjar också varje dag med att äta 500 milligram fiskolja. Forskning visar att höga doser av oljan har en bra effekt på psoriasis.

– Förut åt Callum vitt rostat bröd eller flingor till frukost, en skinksmörgås till lunch och kanske spaghetti bolognese till middag. Nu kan maten istället bestå av färsk fruktsallad eller fattiga riddare med massor av kanel till frukost, sedan hemlagad soppa och bröd till lunch och antingen hemgjorda laxburgare eller spaghetti bolognese till middag. Men nu har köttfärsåsen extra gömda grönsaker och serveras med fullkornspasta, inte vit pasta, säger Karen.

Resultatet av den nya dieten är dramatisk, enligt Karen.

– Inom en vecka kunde jag se en förbättring. Nu, fyra månader senare, är förändringen på hans hud tydlig. Det är ingen som pekar på honom längre, inte ens i simhallen.

TV-programmet The Food Hospital hjälpte även en tonåring att bli kvitt sina magbesvär genom att utesluta bland annat socker och snabba kolhydrater ur hennes diet. Och flera forskare tror nu att man kan bota, eller i alla fall lindra, flera sjukdomar med rätt kost.

– Fet fisk är ett bra exempel. Oljorna i fisken gör det lättare för kroppen att stänga av den gen som utlöser inflammationer i kroppen och det är därför oljan används för att lindra inflammatoriska tillstånd såsom Crohns sjukdom. Vi vet också att rödbetor kan hjälpa blodkärlen och därmed sänka blodtrycket. Det finns även forskning om användning av blåbär för demens, säger George Grimble, biokemist vid Centrum för gastroenterologi och nutrition vid University College i London, till
Lifestyle.

Men en sjukdom lyckades dock inte läkarna och forskarna bota under programmet. Nämligen en kvinna som led av kronisk trötthet. Kvinnan uppmanades att äta mörk choklad samt probiotika för att bota sjukdomstillståndet. Men ingenting hjälpte.

– Vi satte henne på den dieten för att forskning visar att mörk choklad och probiotika kan hjälpa mot symtomen. Men inte ett jota hände, säger Lucy Jones.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons