Dom mot forskare kan få farliga följder

En italiensk domstol dömde i tisdags sex italienska forskare och en tjänsteman för att inte ha varnat i tid för skalvet i L´Aquila 2009. Jordbävningen uppmätte 6,3 på Richterskalan, orsakade över 300 människors död, gjorde tiotusentals hemlösa och jämnade stora delar av den pittoreska medeltidsstaden med marken. Skalvet var ett av de värsta i Italiens moderna historia.

Publicerad
Annons

Skulden för det stora dödstalet har lagts främst på vetenskapsmännen. De sex forskarna och tjänstemannen har dömts till sex års fängelse för dråp och nedtonad riskbedömning samt drygt 80 miljoner kronor i skadestånd till överlevande. Samtliga var ledamöter i en riskkommission med ansvar att hantera stora olyckor och katastrofer i Italien.

Enligt domen tonades riskerna för skalvet ned av seismologerna, som tydligare borde ha varnat för en större jordbävning. Sex dagar före jordbävningen höll riskkommissionen möte efter att regionen skakats av småskalv under en vecka. De meddelade då att risken för ett större skalv inte var överhängande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons