Laddat för ny Slussendebatt

Gräv ned tunnelbanan och låt laxarna få lättare att hoppa upp för Strömmen. Det är det senaste förslaget på ett nytt Slussen. Oräkneliga lösningar har lämnat arkitektborden de senaste tjugo åren.

Catharina Ingelman-Sundberg
Publicerad
Annons

När ABF på tisdag ordnar Öppet hus om Slussen är det visionära fristående förslaget ”Fem idealister visar ny syn på Slussen” som står i fokus. När nytänkarna presenterade sitt förslag på Stadsmuseet före jul, fick bara hälften av publiken plats. Nu har arrangörerna laddat med stora Z-salen, en femhövdad politikerpanel, ”idealisterna” själva och representanter från stadsbyggnadskontoret och Gamla Stan Sällskapet.

Tage William-Olssons klöverblad var på sin tid en genialisk, estetisk trafiklösning som dock fått både rostiga och vittrande ålderskrämpor. 2000-talets fem senaste förslag till lösningar har stått utställda på Stadsmuseet de senaste månaderna, medan de fem idealisternas förslag funnits att beskåda på Arkitekturgalleriet i Stockholm. I kvällens debatt vädras den senaste tidens idéer med fokus på nytänkandet. Debattledaren själv, Stockholmskännaren Nils-Erik Landell, föreslog tunnelbanans nedgrävning redan för åtta år sedan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons