Poströstning het fråga inför bolagsstämmorna

Ska bolagen tillåta poströstning? Det blir en het debattfråga inför vårens bolagstämmor, men Michael Treschows uttalande om högre arvodering till styrelseledamöterna ekar också bort till stämmoborden. E24 har kollat de institutionella ägarnas agendor.

Publicerad
Annons

Bolagens fulla kassor, andelen kvinnor i styrelserna, valberedningens arbete och företagens sociala ansvar. De återkommande diskussionspunkterna mellan ägare och bolag har knappats minskat i betydelse under året, men överst på listan i år hamnar frågorna om ersättningar till styrelseledamöterna och företagens villighet att låta ägarna rösta på distans.

Sedan förra årsskiftet har börsbolagen möjlighet att låta ägarna poströsta till stämmobesluten, istället för att som idag behöva närvara på stämman personligen eller med ombud. För ett bolag att tillåta de nya röstreglerna krävs en ändring i bolagsordningen och en stämma emellan för att beslutet ska träda ikraft. Förra året valde bara ett fåtal bolag att besluta om en förändring och flera institutioner vill i år pusha fler att följa efter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons