Analys

Therese Larsson:Cameron väcker viktig idédebatt

Storbritanniens vara eller icke vara i EU är nu den stora frågan. Det kommer att bli en folkomröstning om medlemskapet, det slog premiärminister David Cameron fast i går. Men först vill han förändra unionen i grunden, och han hoppas på stöd från bland annat Sverige.

Therese Larsson
Publicerad
Annons

Det kan vara det mest uppskjutna talet i brittisk historia. Först skulle det ha hållits i oktober, sedan före nyår, den 22 januari (ett datum som fick Tysklands förbundskansler Angela Merkel att gå i taket eftersom det var då det fransk-tyska Elyséefördraget fyllde 50 år), så förra veckan, då gisslandramat i Algeriet kom i vägen. I går morse var det till sist dags.

Blev då premiärministern Camerons tal om Storbritanniens roll i EU så avgörande som alla pratat om? Svaret är ett rungande ja. Iförd lila slips och med orden ”Britain and Europe” i bakgrunden levererade Cameron en svada så osande att alla EU-länder kommer att tvingas förhålla sig till den – vare sig de vill eller inte. För första gången har nu en brittisk premiärminister öppnat dörren för att Storbritannien faktiskt kan lämna unionen, och David Cameron gjorde det genom att ställa ett ultimatum: förändra EU, annars kommer vi inte vilja vara med.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons