Konkurs hotar grekiska staten

Trycket på Grekland växer. Nu ifrågasätter såväl IMF som EU den grekiska reformviljan och hotar med att ställa in nästa utbetalning av stödlånet. Det skulle i så fall försätta den grekiska staten i konkurs redan i juli.

Therese Larsson
Publicerad
Annons

Det var egentligen bara en fråga om tid. Att det varit sisådär med den grekiska reformivern har varit uppenbart för alla som följt det krisdrabbade landet under hela året. De utlovade privatiseringarna på 5 miljarder euro har inte ens påbörjats, de notoriskt dåliga skatteindrivningarna har inte ökat som avtalat, utan tvärtom legat 10 procent under budget månad efter månad, och nu i fredags röstade dessutom oppositionspartierna nej till ännu ett sparprogram i det grekiska parlamentet.

Detta sker samtidigt som den internationella valutafonden IMF och EU:s ekonomer som bäst håller på att utvärdera den grekiska ekonomin och dess reformer. Det stödlån på 110 miljarder euro, som Grekland har fått, betalas ut kvartalsvis, och inför nästa utbetalning den 29 juni gäller det för grekerna att visa att man gjort framsteg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons