Hon fann sin mors mästerverk efter sextio år

In i det sista skrev Irène Nemirovsky på sin stora roman om människorna i det ockuperade Frank­rike. Den 13 juli 1942 greps hon och skickades till Auschwitz. Efter sig lämnade hon ett manuskript som dottern Denise ­Epstein under dramatiska förhållanden tog hand om.
Först 60 år efter moderns död skulle romanen nå omvärlden.

Publicerad
Annons

Denise Epstein var tretton år när hon för sista gången såg sina föräldrar. Återstod: en resväska som modern packat åt sig själv och ett farväl som länge klingade i öronen. Och ansvar för femåriga systern Élisabeth.

”Jag skall resa bort” var moderns ord sommaren 1942 då hon fördes bort av fransk polis för transport till Auschwitz där hon dödades. Några månader senare hämtades fadern och drabbades av samma brutala öde. Föräldrarna, den på 30-talet hyllade författaren Irène Nemirovsky och hennes man Michel Epstein, var ryska judar som trots ett långt liv i Frankrike inte hade fått franskt medborgarskap. Moderns och döttrarnas övergång till katolicismen fungerade inte heller som skydd mot den nazistiska dödsmaskinen.
Till en början visste ingen vad som hänt. För flickorna Epstein innebar detta ytterligare några år i ovisshet: levde föräldrarna, var var de, skulle de komma tillbaka? Vid krigsslutet gick de dagligen till Gare de l‘Est i förhoppningen att föräldrarna skulle dyka upp. Själva hade de varit tvungna att fly, hålla sig gömda, förlita sig på sin dagmamma, fru Michaud, och de katolska nunnor som länge höll dem gömda.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons