ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Börsanalytiker: Panik är en överreaktion

Oron över europeiska banker satte hård press på Stockholmsbörsen som under måndagen noterade årslägsta på minus 26 procent sedan årsskiftet. Bankaktierna straffades hårt, men även energisektorn var under press. Analytiker anser att fallet kan vara en överreaktion.

Carolina Neurath
Publicerad
Annons

Greklandsoron och fasa för dess spridningseffekter fortsätter att prägla världens börser. Stockholmsbörsen hade på eftermiddagen backat med 2,6 procent och investerarnas blickar var riktade mot den europeiska banksektorn. Om Grekland skulle behöva ställa in betalningarna drabbas en rad europeiska storbanker. De franska bankaktierna föll tvåsiffrigt på Parisbörsen under måndagen som en konsekvens av kopplingar till det grekiska banksystemet. Det här fick även samtliga fyra storbanker i Sverige, med Swedbank i täten, att backa kraftigt.

– Det känns som att det börjar spetsa till sig i Grekland nu, att det är någon slags default på gång. Men sådan information kommer alltid på en helg i sådana fall för att få ett avstånd till marknaden, säger Mattias Sundling, aktiestrateg på Danske Bank.

Laddar…