Recension

Astri Bergman Taube – ett konstnärslivAstri Taubes svåra val

I SKUGGAN AV EVERT Hon var begåvad elev till Carl Milles när hon mötte trubaduren och rikscharmören Evert Taube. ”Astri Bergman Taube – ett konstnärsliv” berättar om skulptören som valde ett liv som hjälpreda och lojal hustru. Man kan inte undgå att gripas av hennes livsöde, skriver Lars Lönnroth.

Publicerad
Astri Taube i ateljén med skiss till ”Flicka i kortkort”. Skulpturen är placerad i Sundsvall.

Astri Taube i ateljén med skiss till ”Flicka i kortkort”. Skulpturen är placerad i Sundsvall.

Foto: JAKOB FORSELL
Annons

Evert Taubes trofasta maka hette som bekant Astri. Ofta har hon hyllats som sångmö, kärleksfullt liknad vid en nyutsprungen ”rooos” och ibland även vid en klippa, i det senare fallet för att hon höll ordning på familjen och ekonomin när nationaltruba­duren var ute och slarvade. Dock ville Astri Bergman Taube långt hellre bli hyllad för sitt eget konstnärskap. Som begåvad skulptör, elev till Carl Milles och till sin egen pappa, konstgjutaren Herman Bergman, visade hon ­tidigt framfötterna, men äktenskapet med Evert gav henne få chanser att på allvar ägna sig åt sitt yrke. Häröver suckade hon i dagboken men aldrig offentligt, obrottsligt lojal som hon var mot sin man.

Efter hennes död har det dock satts i gång ett behjärtansvärt projekt för att ge henne upprättelse som konstnär. Drivande kraft i projektet har varit förra landshövdingsfrun i Göteborg, Brittmo Bernhardsson, som häromåret med stöd av Astris son Sven-Bertil, drottning Silvia och andra bemärkta personer tog initiativet till en uppmärksammad retrospektiv utställning av Astri Taubes konst på Röhsska museet. Ett slags biprodukt till denna utställning är den nu utgivna, rikt illustrerade boken Astri Bergman Taube – ett konstnärsliv, författad av bibliotekarien Pia Schmidt de Graaf, ansvarig för Taube-arkivet vid Göteborgs universitetsbibliotek. Vid sidan av Astris egna teckningar och foton ur hennes liv innehåller boken ett stort antal färgbilder, som den skicklige västkustfotografen Håkan Berg tagit av hennes skulpturer och hantverksprodukter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons