Omöjligt förneka sitt biologiska arv

Publicerad
Annons

"Självfallet står det varje enskild kvinna rätt att välja sin personliga, kulturella syn på hur hon vill bli betraktad av sin manliga omgivning. Problemet för henne är att hon, sedan hon blev tvåbent för så där sex-sju miljoner år sedan, under hela evolutionen inte gjort någonting annat än att på bästa sätt, med sin utstrålning, kropp och kemi, attrahera just den hanne/man hon väljer att kopulera med, det vill säga den individ som hon bedömer kunna bli den bästa fadern till hennes avkomma."
"På motsvarande sätt söker hannen/mannen den kvinna, som han anser kunna bli den bästa modern åt hans avkomma. Vi fungerar alla ännu på precis samma sätt, och det hjälper inte om kvinnan är filosofie doktor i handelsrätt eller något annat: biologiskt sätt är vi alla ingenting annat än sexobjekt."

Ja, så skriver han, Göran Burenhult, i sin nya bok Det ofullkomliga djuret - Kropp, själ och livsstil i ett evolutionärt perspektiv, (Natur och Kultur). Säkert provocerande för många läsare. Men avsikten är inte att
provocera, menar författaren.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons