TV4 får rata politisk annons

Nu drar den politiska åsiktsannonseringen i tv igång på allvar. Samtidigt blixtbelyser fallet Sverigedemokraterna att riksdagen i praktiken har överlåtit åt TV4 att bestämma spelreglerna. Sedan en månad är tv-lagen ändrad så att reklam-tv-kanaler kan stoppa vilket parti som helst utan att klandras.

Publicerad
Annons

För första gången i ett stort svenskt val har alla stora partier köpt annonsplats i TV4. Det gäller riksdagspartier, men dessutom Sverigedemokraterna, vars valfilm idag börjar sändas i omgjord form i TV4.

Vad som inte har uppmärksammats är att radio- och tv-lagen sedan den 1 augusti har ändrats så att staten inte längre kan klandra när annonser stoppas av en stor tv-kanal. Det gäller också de relativt nya åsiktsannonserna från politiska partier. Sommarens lagändring innebär nämligen att så kallad ”annonsvägran” inte längre prövas av Granskningsnämnden vid Myndigheten för radio- och tv, MRT. Den nästan 20-åriga lagparagrafen om ”förbud mot diskriminering av annonsör” har därmed strax före ett riksdagsval tagits bort utan att man har resonerat kring hur det kan påverka förutsättningen för den nya partipolitiska annonseringen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons