Salta och syrliga husmansrecept
SMAKHÖJARE. Sälta kräver syra. Maträtter som balanserar smaker med syrlighet finns i vårt kulturarv. I boken Syrat, som du även har chans att vinna, presenteras nordiska rätter med den goda brytningen. Recept: Herman Rasmusen
Vinn boken
Vi lottar ut tio exemplar av Syrat med recept av Herman Rasmusen (Informationsförlaget). Skicka namn och adress till
koket.bok @svd.se eller på ett vykort till SvD/Köket, 105 17 Stockholm senast 12 mars. Märk mejl eller vykort med Syrat.
Jens Dolks tips
Syrliga tips. Jens Dolk matchar vin till syrlig husmanskost.
Till vintipsen
Matcha vin
Surt + surt blir gott. Hitta rätt vin till syrlig mat.
Jens Dolk tipsar.
Syrligmat
Elisabeth Johanssons härliga recept med
grapefrukt, citron och apelsin.
Nordisk caesarsallad
Frankrike möter Sverige med lingonstekta majskycklingspett.
Till receptet
Vintips: Errazuriz Cabernet Sauvignon Rosé, 69:-, 2008, Valle Central, Chile, 2970.
Stekta råräkor med vitlök och ingefära
Gullmarsräkor är ett bra alternativ till jätteräkor. Får man inte tag på råa räkor går det bra med vanliga kokta.
Till receptet.
Vintips: Penfolds Rawson’s Retreat Riesling, 75:-, South Eastern Australia,Australien, 16406.
Friterad strömming med honungssenapssås
Ättika bryter ner benen i strömmingen. Tänk på att fisken ska marineras i 8 h.
Till receptet
Vintips: Beaujolais-Villages Les Granits, 65:-, 2009, Beaujolais-Villages, Frankrike, 95838.
Hackebiff på rågbröd med potatissallad
Den danska hackebiffen ska egentligen göras av riktigt grovmald nötfärs men vanlig blandfärs ger saftigare biffar.
Till receptet
Vintips: Beaujolais-Villages Les Granits, 65:-, 2009, Beaujolais-Villages, Frankrike, 95838.