Forum för levande historia tillbakavisar kritik

”Vi har ringat in en kunskapslucka hos svenska lärare” menar Christer Mattsson, projektledare på Forum för levande historia som tillbakavisar kritiken mot den kunskapsenkät som fler än 5 000 lärare fyllt i om Förintelsen. Att så många fått dåliga resultat beror inte på det likartade svarsalternativen eller urvalet av lärare menar han.

Alexandra Hernadi
Publicerad
Annons

Ni får kritik från lärarhåll för att svarsalternativen i era frågor varit allt för lika och att det i princip skulle vara omöjligt att få alla rätt även om man är ämnesexpert. Hur ser du på den kritiken?

– Vi har skattat frågorna så att ett litet fel inte ger lika dåliga resultat som ett stort fel. Har man till exempel svarat att massavrättningar av judar inleddes 1933 när Hitler tog makten får man mer fel än om man svarar 1939, trots att rätt svar är 1938. Poängen är att visa att man förstår sammanhangen, judarna var inte den första folkgrupp som Hitler gav sig på. Och jag håller inte med om att man skulle kunna ha fel på alla frågor och ändå ha tillräckliga kunskaper, säger Christer Mattsson, projektledare på Forum för levande historia till SvD.se.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons