Islamiska och islamistiska flaggor

Det kan vara svårt att skilja de islamistiska organisationernas flaggor åt. Många australier trodde att det var IS-flaggan som visades i fönstret på Lindt-kaféet i Sydney där en man tagit gisslan. Andra militanta islamistiska organisationer använder sig av flaggor som vid en ytlig blick påminner om IS, men som i själva verket är helt annorlunda. Bläddra fram bland de olika islamistiska och islamiska flaggorna.

Wassim Aldahhan
Publicerad
Annons

Terrorgruppen Islamiska statens flagga är nydesignad och användes först av al-Shabaab (Somalia) och Islamiska staten Irak (senare Islamiska staten Irak och Levanten) 2006. Man tror att den började användas efter att Islamiska staten Iraks ledare Abu Musab al-Zarqawi dödats i Irak.
Islamiska statens flagga skiljer sig från tidigare islamistiska flaggor. Överst står inledningen av den muslimska trosbekännelsen – ”Det finns ingen gud utom Allah” – skrivit i vitt. Under syns en vit cirkel med orden ”Gud”, ”Profet” och ”Muhammed” skrivna i vitt. Det är en kopia av den stämpel som profeten Muhammed använde sig av sin korrespondens med sina anhängare.

Den islamistiska organisationen Jabhat al-Nusra har en svart flagga med ”Shahada” i vit skrift, men de har också sitt namn under trosbekännelsen (bilden). Hizb ut-Tahrir har en svart flagga med ”Shahada” i vit skrift men utan sitt namn.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons