Vattenfalls kraftfulla snedsteg

Efter en expansion utan motstycke där årsomsättningen på tio år ökat från 28 miljarder till 185 miljarder körde helstatliga Vattenfall in i väggen. Med enbart tillväxt för ögonen försummade ledningen med Lars G Josefsson i spetsen att lösa problemen med bolagets kärnkraft i Sverige och Tyskland. Utlandssatsningen har lett till att fossilkraft blivit dominerande samtidigt som klimatfrågan kommit i centrum.

Fredrik Braconier
Publicerad
Annons

Den plötsliga politiska turbulensen kring Vattenfall i Sverige har föregåtts av flera års kontroverser om bolagets skötsel av sina kärnkraftverk i Tyskland, som är Vattenfalls största marknad sedan 2001. Ledande tyska politiker har brännmärkt Vattenfall och varumärket är kört i botten på södra sidan av Östersjön.

Att ett helstatligt svensk energiföretag fått ett skamfilat rykte i vårt största grannland, tycks ha gått ansvariga svenska politiker förbi. När Vattenfall i februari presenterade sitt 100-miljardersköp av holländska Nuon andades ansvariga näringsministern Maud Olofsson inga reservationer mot bolaget.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons