Analys

Jan Blomgren:Hoten kvarstår med nytt terrorstyre

Jan Blomgren

Terrornätverket al-Qaida måste välja en ny ledare efter den karismatiske Usama bin Ladin. Inom al-Qaida finns också planer på att byta strategi och försöka undvika civila offer. Men kortsiktigt är skräcken befogad för att terrorister kommer att slå till snabbt och brutalt som en hämnd för bin Ladins död.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det mest naturliga nya ledarnamnet är egyptiern Ayman al-Zawahiri. Han har under många år varit andreman i al-Qaida och ofta lett organisationens 30 personer starka råd. Men han saknar karisma och är inte alls det samlande namn som bin Ladin var. Det andra tänkbara namnet är al-Qaidas religiöse ledare Abu Yahia al-Libi, som efter att ha rymt från den amerikanska basen Bagram i Afghanistan 2005 ofta lett rådsmöten i al-Zawahiris och bin Ladins frånvaro.

Det rådde, enligt flera initierade källor, delade meningar inom al-Qaida inför attackerna den 11 september. Flera ledare menade att de riskerade att motverka de egna syftena på lång sikt. Till slut var det al-Zawahiri som gav klartecken till hjärnan bakom dådet, Khalid Sheikh Mohammed. Inte ens amerikanska FBI har, enligt egen utsago i brist på bevis, anklagat bin Ladin för den planeringen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons