Ny Medea speglar vår tids utsatthet

SVARTSJUKA. Medea är en ­kontroversiell gestal – den svikna kvinnan som dödar sina barn. Sara Stridsbergs nya pjäs Medealand följer henne ner i avgrunden. Noomi Rapace gör huvudrollen och ­Ingela Olsson regidebuterar på Elverket.

Publicerad
Sara Stridsberg har skrivit Medealand som Ingela Olsson regisserar på Elverket. De tycker att pjäsen synliggör hur någon  som avvisats både i kärleken och av samhället kan dras ner i avgrunden.

Sara Stridsberg har skrivit Medealand som Ingela Olsson regisserar på Elverket. De tycker att pjäsen synliggör hur någon som avvisats både i kärleken och av samhället kan dras ner i avgrunden.

Foto: DAN HANSSON
Annons

–Jag tänkte på Medealand som ett tillstånd vi alla kan hamna i eller snudda vid. Jag tycker om att tänka på världen så, och på teatern så. Vi tillhör alla samma stycke blödande mänsklighet. Medea hör ihop med oss, säger Sara Stridsberg.

Hon föreställer sig att Euripides antika drama Medea ger uttryck för det patriarkala samhällets totala mardröm: att den svikna kvinnan slår tillbaka. Om det är obegripligt att kvinnan dödar barnen – går det att förstå om det ändå händer? För det gör det ju. Barnen är offer även i dagens tragedier.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons