ÖB oense med Leni Björklund

Ordföranden i riksdagens försvarsutskott vill ha en revision av hur försvarsbeslutet följs efter SvD:s avslöjande om en halvering av försvarets styrka. Samtidigt är överbefälhavaren (ÖB) Håkan Syrén och försvarsminister Leni Björklund oense om vad bantningen innebär.

Mikael Holmström
Publicerad
Annons

Som framgick i SvD i går sker stora reduceringar i försvarets förband, jämfört med förra årets riksdagbeslut. Hälften av arméns och flygvapnets insatsförband graderas ner till ”resursförband”. På dessa läggs inga krav på beredskap. De ska inte kunna sättas in som förband.
– Har svenska folket fått det försvar riksdagen beslutat eller inte? Har någon ändrat på de förutsättningar som riksdagen givit? frågade försvarsutskottets ordförande Eskil Erlandsson vid ett seminarium om försvarets framtid som Krigsvetenskapsakademien höll i går i riksdagen.

Han fick inget svar och vill nu ha en revision. Moderaternas försvarspolitiker Ola Sundell vill inte vänta så länge utan kräver en snabb utfrågning.
Försvarsminister Leni Björklund säger att det inte är någon smygbantning. Men hon bekräftar att regeringen inte ställer några beredskapskrav på förbanden, det vore fel att ”skapa fler dyra insatsförband än Sverige behöver”.
Överbefälhavaren Håkan Syrén har en
annan syn.
– Resursförbanden överensstämmer vad gäller målsättning med insatsförbanden. De är
kaderbemannade, de finns med
i materielplanen men de är inte lika tydligt beredskapssatta.
Beredskapen för de förbanden är ett år eller längre.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons