Brittiska bostadspriser vacklar efter brexit

I Nine Elms byggs det för fullt men efter beslutet om brexit har huspriserna sjunkit dramatiskt just där.
I Nine Elms byggs det för fullt men efter beslutet om brexit har huspriserna sjunkit dramatiskt just där. Foto: Åsa Westerlund

En brexit väntas slå hårdast mot lyxbyggen i centrala London. Efter en brittisk folkomröstning avvaktar utländska investerare och priserna i Londons lyxområden sjunker. Men stormen blir trots allt inte lika förödande för bostadsmarknaden som finanskrisen 2009, spår experterna.

Charlotta Buxton
Publicerad
Annons

Det har kallats Singapore-on-Thames. I en triangel större än Hyde Park söder om Themsen, mellan Battersea Park och järnvägen som går mot Waterloo, pågår ett jättebygge. Där det tidigare stod gamla lagerlokaler, en grönsaksmarknad, ett avloppsreningsverk och öde tomter bygger 19 fastighetsutvecklare butiker, kaféer, ett hotell, kontor, en ny amerikansk ambassad och närmare 20 000 bostäder. Enligt The Economist har inget nybygge i London varit så stort sedan staden brann år 1666.

De nya bostäderna i det så kallade Nine Elms-området har marknadsförts på mässor i Hong Kong, Kuala Lumpur, Singapore och Abu Dhabi. Den första vågen med köpare började för drygt två år sedan. Då ansågs Storbritannien ännu vara ett säkert kort, pundet var starkt och det politiska läget stabilt. Nine Elms-projektet meddelar på sin webbsida att mäklaren Knight Frank uppskattat att bostadspriserna i området skulle stiga med 140 procent mellan 2011 och 2016.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons