Mikael Mölstad:Frihet är att kunna avstå från alkohol

Mikael Mölstad

Våra vanor förändras. Det är inte givet att du måste ta dig ett glas vin varje dag bara för att det är semester. Dagens unga ser helt annorlunda på förhållandet till alkohol, menar SvD:s vinskribent Mikael Mölstad.

Mikael Mölstad
Publicerad
Annons

Tar du ett glas vin varje dag under semestern? Det kan vara lätt hänt. Du är inte ensam ska du veta. Under sommarledigheten är det vanligt att vi unnar oss lite alkohol mer eller mindre varje dag. För de flesta är detta inget stort problem. Och det finns heller ingen överhängande medicinsk fara. Så länge du är frisk och inte tar med dig vanan när arbetslivet tar över i augusti.

Jag tillhör definitivt dem som kan tänka mig ett eller ett par glas vin varje dag under ledigheten. Men det är inget tvångsbeteende och många dagar avstår jag av den enkla anledningen att jag inte är sugen. Överhuvudtaget dricker jag allt mindre alkohol (som i mitt fall nästan enbart handlar om vin nuförtiden). Jag har också noterat att vårt svenska berusningsdrickande har minskat drastiskt och då syftar jag på det reflexmässiga intaget av större mängder alkohol i enda syfte: att bli berusad.

Summan av lasterna är inte konstant längre.

Jag är också övertygad om att det är en generationsfråga. I generationerna före mig ingick berusning som en del i våra riter som skulle begås när det var festhelg. Nu verkar många med mig tycka att man inte måste överkonsumera alla lustfyllda saker. Det blir inte mer njutning för det. Summan av lasterna är inte konstant längre.

Annons
Annons

När jag läste SvD Idagsidan den 14 maj kring detta tema var det en bekräftelse. Där förklarar forskaren Pontus Strimling att det är en normförändring på gång. Det handlar om att vi har mindre acceptans för de som är farligt. Han menar att det är medelklassen och de unga som går i bräschen för detta.

Från min horisont kan jag klart se ett normskifte när det gäller den yngre generationen. Ingenting bland de unga ska vara givet längre. Det är inte tvunget att dricka alkohol för att andra gör det, just då. Eller för att man alltid brukat dricka vid detta tillfälle. Det är helt enkelt socialt accepterat att avstå från alkohol, utan att behöva förklara varför. Det innebär inte att man vill bli nykterist - när lusten faller på kan man ta något glas. Det är likadant med mat, märker jag. Många äter mest grönt idag (jag tillhör dem) men de flesta har ingen tanke på att bli vegetarianer. Man vill ha frihet att välja – när det passar. Ett bit kött och ett glas rött, kan passa ibland. Men inte alltid lika ofta.

Det mest fantastiska för mig som dryckesskribent är att detta skapat en revolution bland alkoholfria drycker. Förr fick de som ville avstå från alkohol dricka vatten, söt läsk eller möjligtvis uselt alkoholfritt vin. Idag finns det fantastiskt utbud av alkoholfritt. Cocktails och longdrinks utan sprit är ofta hur goda som helst. Och på fine dining-restaurangerna excellerar de i alkoholfria dryckesmenyer med härliga kreativa smaker.

Fruktmuster på flaska får allt mer vuxna och avancerade smaker för att passa till mat. Ja, till och med det alkoholfria öl- och vinutbudet är riktigt bra.
Allt i denna normförändring är av godo, tycker jag. Om jag med denna krönika har bidragit är jag glad. Vilket betyder att du som vinnjutare gärna får ta ett glas till sommarmiddagen. Eller avstå, om du känner för det. Det är du som bestämmer.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons