Nygamla vinfavoriter som ger mersmak

Det finns viner som aldrig lämnar en – sådana som alltid dyker upp i huvudet när det är dags att handla. SvD:s Bengt-Göran Kronstam tipsar om viner som alltid är rätt.

Bengt-Göran Kronstam
Uppdaterad
Publicerad
Annons

1 / 5

Efter reklamen visas:
Fredagsvinet BGK 1 april
Annons
Annons

2 / 5

Trotjänare att lita på

Betyg: 5 av 6

2014 Fontana Candida Frascati

69 kr, nr 2410, Italien, vitt, stramt & smakrikt

Flaskan påminner om en romersk amfora och vinet kommer därifrån, från Frascati i Lazio som är mer än ett fotbollslag. Området är ett populärt utflyktsmål där romarna njuter av både havet och dess frukter. Råvaran är trebbiano och malvasia i lika delar som ger ett vin med absolut ren, fruktig doft. Smaken följer samma spår med en lätt, svagt glycerolfet, matorienterad rondör.

Annons
Annons

3 / 5

Betyg: 6 av 6

2014 Casal di Serra

89 kr, nr 12419, Italien, vitt, stramt & smakrikt

Länge en stående ackompanjatör i mitt kök, men när vi senast möttes var det ett tag sedan sist. Desto mer välkommen blev återkomsten. Mycket god, gulfruktig doft i charmfull, aptitretande stil. Suveränt välmatad smak för sitt pris, med fin frukt, längd och imponerande karaktär som kommer att fördjupas upp till tre år. En tveklös fullträff till det mesta som tarvar vitt vin!

Annons
Annons

4 / 5

Betyg: 5 av 6

2012 Masi Campofiorin

119 kr, nr 5123, Italien, rött, elegant & tidlöst

Det var detta vin som födde den ripassovåg som numera totalt dominerar den svenska vinlistan, både i antal och volym. En högst tveksam utveckling som dess skapare, Sandro Boscaini, inte uppskattar och själv har han tagit sin Masi Campofiorin vidare till högre höjder. Ett ärligt, välgjort och klassiskt orienterat rödvin med inbjudande, druv- och ursprungstypiskt körsbärsfruktig doft och smak.

Annons
Annons

5 / 5

Betyg: 5 av 6

2011 Marqués de Murrieta Reserva

139 kr, nr 2612, Spanien, rött, elegant & tidlöst

Låt oss vända blicken mot Spanien och Rioja där Marqués de Murrieta är en ledande aktör, både i ett historiskt och ett framåtblickande perspektiv. Smakprovet här följer den klassiska skolan med en mycket god, ursprungstypisk doft. Smaken är trots sina fyra år juvenil och smått fruktsyrlig i matvänlig, elegant stil som klär både vilt, fågel och goda långkok av lamm, kalv, ko och gris.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons