Nygamla vinfavoriter som ger mersmak
Det finns viner som aldrig lämnar en – sådana som alltid dyker upp i huvudet när det är dags att handla. SvD:s Bengt-Göran Kronstam tipsar om viner som alltid är rätt.
1 / 5

Fredagsvinet BGK 1 april
2 / 5
Trotjänare att lita på
Betyg: 5 av 62014 Fontana Candida Frascati
69 kr, nr 2410, Italien, vitt, stramt & smakrikt
Flaskan påminner om en romersk amfora och vinet kommer därifrån, från Frascati i Lazio som är mer än ett fotbollslag. Området är ett populärt utflyktsmål där romarna njuter av både havet och dess frukter. Råvaran är trebbiano och malvasia i lika delar som ger ett vin med absolut ren, fruktig doft. Smaken följer samma spår med en lätt, svagt glycerolfet, matorienterad rondör.
3 / 5
2014 Casal di Serra
89 kr, nr 12419, Italien, vitt, stramt & smakrikt
Länge en stående ackompanjatör i mitt kök, men när vi senast möttes var det ett tag sedan sist. Desto mer välkommen blev återkomsten. Mycket god, gulfruktig doft i charmfull, aptitretande stil. Suveränt välmatad smak för sitt pris, med fin frukt, längd och imponerande karaktär som kommer att fördjupas upp till tre år. En tveklös fullträff till det mesta som tarvar vitt vin!
4 / 5
2012 Masi Campofiorin
119 kr, nr 5123, Italien, rött, elegant & tidlöst
Det var detta vin som födde den ripassovåg som numera totalt dominerar den svenska vinlistan, både i antal och volym. En högst tveksam utveckling som dess skapare, Sandro Boscaini, inte uppskattar och själv har han tagit sin Masi Campofiorin vidare till högre höjder. Ett ärligt, välgjort och klassiskt orienterat rödvin med inbjudande, druv- och ursprungstypiskt körsbärsfruktig doft och smak.
5 / 5
2011 Marqués de Murrieta Reserva
139 kr, nr 2612, Spanien, rött, elegant & tidlöst
Låt oss vända blicken mot Spanien och Rioja där Marqués de Murrieta är en ledande aktör, både i ett historiskt och ett framåtblickande perspektiv. Smakprovet här följer den klassiska skolan med en mycket god, ursprungstypisk doft. Smaken är trots sina fyra år juvenil och smått fruktsyrlig i matvänlig, elegant stil som klär både vilt, fågel och goda långkok av lamm, kalv, ko och gris.