Läkare: En del vill inte ha livsuppehållande vård

Maja Törnlund, ST-läkare i Falun.
Maja Törnlund, ST-läkare i Falun. Foto: Mickan Palmqvist

Dalarna rustar för pandemin. Medicin­lagren på äldreboenden är påfyllda och distriktsläkarna har tagit de svåra samtalen med de äldre. ”En del vill inte ha livsuppehållande behandling”, säger läkaren Maja Törnlund.

Negra Efendić
Publicerad
Annons

Coronaviruset slår hårt mot Dalarna. Regionen har en av de högsta andelen döda i förhållande till smittade. En förklaring är att befolkningen där är äldre än genomsnittet i Sverige, enligt smittskyddsläkaren Anders Lindblom.

Även i Dalarna har smittan tagit sig in på äldreboenden, framför allt i Borlänge.

– De flesta patienter som är på sjukhus kommer från Borlänge, några är från Falun. Vi har haft tur, smittan har inte spridit sig brett över länet, säger Anders Lindblom.

Nu har kommunens äldreboenden tillsammans med primärvården i Dalarna gjort sig redo för att möta pandemins konsekvenser. Medicinlagren på äldreboendena är fyllda, och skyddsutrustning som behövs enligt riktlinjerna finns.

Läkaren Maja Törnlund och hennes kollegor på Tiskens vårdcentral har tagit de svåra samtalen med äldre och deras anhöriga, så att besluten – som kan komma att behöva tas snabbt – är välförankrade.

– En del uttrycker sig klarare än andra om att de inte vill ha livsuppehållande behandling över huvud taget. Många säger att det är tryggt att veta att man kan få vård på boendet och inte hamna på sjukhus, säger Maja Törnlund som är ST-läkare i allmänmedicin i Falun.

Annons
Annons

Hon förklarar att besluten om huruvida en patient klarar en intensivvårdsbehandling, eller är betjänt av den, bör tas innan någon blir svårt sjuk, men att det inte alltid görs i förväg. Nu känns det extra viktigt att det finns uppdaterade ställningstaganden i patientjournalerna.

Maja Törnlund och hennes kollegor har pratat med äldre och deras anhöriga för att kunna planera insatser vid eventuell smitta. Foto: Mickan Palmqvist

– Vi kommer att kunna vårda i större utsträckning på äldreboendena för att inte patienterna ska behöva åka till ett överfullt sjukhus. Utrustning och mediciner ska finnas på plats. Utifrån patientens underliggande sjukdomar har vi gått igenom vilken typ av vård som är rimlig. Det handlar inte om att man inte ska få vård, utan att man ska få vård på rätt nivå, säger Maja Törnlund och lyfter fram att det finns många mediciner som man kan ge på äldreboendet för att lindra symtom.

– Är man väldigt gammal och multisjuk så är chansen att klara intensivvårdsbehandling inte så god. Man vill inte utsätta patienten för onödigt lidande, säger hon.

Maja Törnlund menar att sjukvården på äldreboenden nu är högt prioriterad och att hon och hennes kollegor fått resurser som de behöver för att de äldre och deras anhöriga ska känna sig trygga i den situation som råder.

–Jag känner att vi är väl förberedda på det värsta, men vi hoppas på det bästa. Nu får man ta det dag för dag och vecka för vecka, säger hon.

Annons
Annons
78-åriga Gunilla Munters är isolerad i sitt hem i Dala-Järna. Foto: Mickan Palmqvist

Smittans spridning i Dalarna oroar inte 78-åriga Gunilla Munters, som bor ensam i ett hus i Dala-Järna. Men hon tittar på Folkhälsomyndighetens presskonferenser varje dag. Hon vill se kurvorna själv och höra statsepidemiologen Anders Tegnells egna ord om utvecklingen.

– Om jag hamnar på intensiven får de inte lägga mig på magen. Då kommer jag dö direkt. Jag har knölstruma och måste ligga på rygg. Det har jag tänkt på, säger Gunilla Munters.

Hon säger som sagt att hon inte är orolig, men att ”tankarna går”. Det jobbigaste är att inte träffa folk och värst är det att inte kunna krama om sina barnbarn.

– Helt säker är man inte förrän det finns ett vaccin, det kan ta flera år. Ska jag tillbringa mina sista år så här? Det har jag tänkt på.

Gunilla Munters håller sig isolerad i sitt hus. Dottern, som bor några villor bort, träffar hon bara utomhus och de är noga med att hålla avstånd. Sonen bor i Stockholm och ”tar sitt ansvar”, säger hon. Det betyder att de bara hörs via Facetime.

Gunilla Munters utanför huset i Dala-Järna. Foto: Mickan Palmqvist

Gunilla Munters är fritidspolitiker, hon är också aktiv i Naturskyddsföreningen. Nu saknar hon de personliga mötena, kaffedrickandet och diskussionerna.

– Visst, man hörs på telefon. Men det är inte samma sak, konstaterar hon.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons