”Jag skäms över att inte kunna ge tillbaka kärlek”

”Jag vill inte vara med i en klubb som skulle acceptera mig som medlem”, sa Groucho Marx. Orden kan enligt Jenny Jägerfeld ge en ledtråd till brevskrivarens situation. Här Marx med Lisette Verea i ”A Night In Casablanca” (1946).
”Jag vill inte vara med i en klubb som skulle acceptera mig som medlem”, sa Groucho Marx. Orden kan enligt Jenny Jägerfeld ge en ledtråd till brevskrivarens situation. Här Marx med Lisette Verea i ”A Night In Casablanca” (1946). Foto: Mary Evans/TT och SvD

”Har du några kloka råd?” undrar läsaren som genom livet haft väldigt svårt att besvara andras kärlek. Jenny Jägerfeld svarar att en nyckel kan vara relationen till föräldrarna.

Jenny Jägerfeld
Publicerad
Annons

Fråga: Hur kommer det sig att jag vill underkasta mig andras behov av kärlek trots att det är mot min vilja? Jag känner ofta att jag är ”skyldig” andra mig själv, samtidigt som jag känner stark ovilja att ”ge” det som önskas. Jag inser att det är självdestruktivt på något sätt, men jag har så svårt att få bukt med detta.

Jag skäms också över att kärlek till mig inte är besvarad. Jag förstår ju intellektuellt att kärlek inte kan tvingas fram för att en person vill att den ska finnas. Ändå blir jag skamsen när jag inte ger kärlek till den som uttrycker behovet. Jag har också haft väldigt svårt genom livet att att känna kärlek för någon som känner kärlek för mig. Har du några kloka råd?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons