Rött ljus för importerad ost i ny köttguide
Dansk kycklingklubba, svensk lammstek – eller cypriotisk halloumi?
I Världsnaturfondens nya version av köttguiden bedöms både kött och ost utifrån miljöpåverkan.
Och flera av de ostar som ofta hamnar på våra tallrikar, som halloumi och feta, får rött eller gult ljus.
Världsnaturfonden (WWF) släpper nu en uppdaterad version av sin köttguide, som ska hjälpa både konsumenter och exempelvis restaurangägare att välja köttvaror med så liten miljöpåverkan som möjligt. Grönt ljus får varor som kan ätas ibland, gult betyder att man ska vara försiktig då utmaningar kvarstår och rött betyder undvik eller ställ högre krav på varan.
– Vi säger inte att alla ska bli vegetarianer. Det finns en naturlig plats för köttet på tallriken och i odlingssystemet. Men vi måste bli bättre på att ställa miljökrav och vi måste välja mindre men bättre kött när vi äter, säger Världsnaturfondens matexpert Anna Richert till TT.