Skandal med älskarinnan – föll handlöst från tronen

De graverande uppgifterna fick honom till sist på fall.  Pierre Krähenbühl som ledde svenskstöttade UNRWA tvingades först åt sidan på torsdagsmorgonen - för att själv kasta in handuken och säga upp sig på kvällen. Han vidhåller att han inte gjort något fel.
De graverande uppgifterna fick honom till sist på fall. Pierre Krähenbühl som ledde svenskstöttade UNRWA tvingades först åt sidan på torsdagsmorgonen - för att själv kasta in handuken och säga upp sig på kvällen. Han vidhåller att han inte gjort något fel. Foto: Pontus Lundahl/TT

Först tvingades han åt sidan – nu har han sagt upp sig. Skandalomsusade Pierre Krähenbühl som lett svenskstödda FN-organet UNRWA har fallit som en fura efter anklagelser om maktmissbruk och lyxresor med älskarinnan.

Gunilla von Hall
Uppdaterad
Publicerad
Annons

GENÈVE Kritiken i en konfidentiell internrapport som SvD skrivit om, slog ner som en bomb tidigare i år. I centrum står den 53-årige schweizaren Pierre Krähenbühl, generalkommissionär för UNRWA och gift fyrabarnspappa.

Toppchefen anklagas för att ha utsett sin älskarinna till ”särskild rådgivare” och ”använt sin maktposition” för att flyga business med henne runt världen medan övrig personal förväntats flyga ekonomiklass, enligt granskningen. Han klandras för att ”konstant varit borta från sin baseringsort” samt diskriminering och nepotism. Samtidigt har Krähenbühl begärt traktamente 28–29 dagar i månaden, enligt granskningen. Nästan inga reserapporter har lämnats.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons