RecensionNya filmer

Mysteriet Henri PickListig historia om gåtfullt litterärt mästerverk

Camille Cottin och Fabrice Luchini.
Camille Cottin och Fabrice Luchini. Foto: Njutafilms

Av en slump hittas ett manus som är en vidunderlig roman. Författaren påstås vara den avlidne pizzabagaren Henri Pick. Men litteraturkritikern Jean Michel Rouche tvivlar och tänker avslöja sanningen.

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Inte bara Gud är död, utan även Författaren. Så slogs det åtminstone fast för något halvsekel sedan, när den franske kritikern och författaren (sedan länge död) Roland Barthes förkunnade just detta i en skrift som hette just så: ”La mort de l’auteur” – Författarens död. Men vad menade då Barthes utöver det självklara, nämligen att han själv och andra som skriver böcker någon gång kommer att dö? Fanns och finns det inga levande författare?

Tanken var att läsaren ofta tänkte fel, tänkte att det fanns en upphovsman (eller -kvinna) som satt inne med textens facit i form av sina egna avsikter; det fanns en skapare som menade det ena och det andra, en person med ett livsöde som kunde göra det hela mer begripligt om nu författaren verkligen var död i bokstavlig bemärkelse. Det enda rätta, menar Barthes, är att läsa varje text på dess egna villkor, som vore den föräldralös.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons