Tegnell: 1 procent på Island – tror vi ligger före

Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Anders Tegnell, statsepidemiolog. Foto: Jessica Gow/TT

Runt 100 000 svenskar kan redan ha smittats av coronaviruset. Det säger Tom Britton, professor i matematisk statistik, till Expressen. Folkhälsomyndigheten tror att antalet kan vara ännu högre.

Publicerad
Annons

Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, har med hjälp av en beräkningsmodell tidigare kunnat räkna ut i vilken takt coronaviruset kan spridas vidare.

Till SvD sa han redan för två veckor sedan att han ”skulle bli förvånad om det inte sker en smittspridning i Sverige inom en vecka”. Han fick rätt.

Nu tror Tom Britton att att det inte alls vore osannolikt att en procent av Sveriges befolkning kan vara smittad i dag, vilket skulle innebära att runt 100 000 smittade redan har smittats.

– 100 000 kanske är en rimlig gissning på hur många som är smittade, säger han till Expressen.

Tom Britton tycker att Sverige nu borde börja göra slumpmässiga urval för att testa svenskar för att försöka få en bild om hur många som faktiskt är smittade. På Island gjorde man på detta sätt och konstaterade att en procent av befolkningen – fler än 20 gånger mer än vad som var inrapporterat – var smittade, säger Britton till Expressen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Expressen att man planerar för att göra coronatester likt de Tom Britton talar om, men att man inte börjat med det i praktiken ännu.

På frågan om han ser det som sannolikt att en procent av Sveriges befolkning – likt Islands – är smittad, vilket skulle innebära runt 100 000 personer, svarar han:

– Ja, jag såg att det var ungefär en procent av befolkningen när man gjorde en liknande sak som vi tänker göra här. Om vi ligger i samma fas som Island eller inte? Jag skulle kunna tro att vi ligger lite före, så jag skulle kunna tänka mig att vi har en något större procentandel än vad Island har, säger Anders Tegnell till Expressen.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons