ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Resa

Louise Boije af Gennäs: ”Värmland är Sveriges Irland”

Författaren Louise Boije af Gennäs badar med grisar, snorklar med hajar och njuter av naturen i de värmländska skogarna.

Text: Isabelle Brandhofer - 10 oktober 2019
Annons

Mårbacka, Värmland

Värmland är ett av mina favoritlandskap i Sverige, sprängfullt av vacker natur. Som gammal lundsbergare har jag har bott i Värmland många år och trivts fantastiskt bra. För att inte tala om den rika kulturen som finns där, med Selma Lagerlöfs vackra Mårbacka och Gustaf Frödings poesi. Värmland är som Sveriges Irland, vårt County Clare. Det är här vår folklore finns och frodas.

Pig Beach, Bahamas

Det är svårt att ta sig hit, men väldigt värt det! Till att börja med måste man ta sig ut till Exuma och därefter vidare till lilla ön Big Major Cay. Väl där kan man simma med hajar och de kända bahamanska grisarna, det är en oförglömlig upplevelse. Grisarna kom hit för flera år sedan, har nu förökat sig och vet att man får bröd av turisterna. Om inte kan de bita dig i rumpan.

Annons
Annons

Adress: Pig Beach, Big Major Cay

Red Rooster, New York

När du är i New York – ta bussen upp till Harlem och gå på en gudstjänst med gospelkör. Ta in den fantastiska musiken, kläderna och hattarna. Sedan går du raka spåret till Marcus Samuelssons restaurang Red Rooster och äter brunch. På söndagar har han dessutom ett jazzband som sitter i fönstret och lirar. Ljuvligt!

Adress: 310 Malcolm X Boulevard, Harlem

Le Jardin, Cannes

En otroligt rolig restaurang med fantastisk mat. Innanför dörren möts man av det äldre paret som äger restaurangen. Mannen sitter framför tv:n och kollar på sport och frun vimsar runt i sin klänning. Som namnet hintar ligger restaurangen i en stor trädgård, omringad av byggnader med kulörta lyktor och flera olika terrasser, träd och buskar. Det är så fruktansvärt romantiskt där inne. Längst upp står alla kockarna samlade, de är helt bindgalna. Krökar och gör chin-ups samtidigt som de bakar pizzor.

Adress: 15 Avenue Isola Bella

Sharm el-Sheikh, Egypten

Som det snorklingsfreak jag är kan jag verkligen rekommendera en resa till Egypten. Att snorkla här är som att kliva ner i ett stort akvarium. Platsen öppnar ögonen för allt som är värt att bevara på vår planet, och att vi måste jobba för den fantastiska mångfalden som fortfarande finns. Jag började snorkla med min dotter Elsa när hon var fyra år och idag vill hon bli marinbiolog och rädda planeten. Nu förstår hon vad som finns där ute.

Annons