Kalkningen av sura sjöar kan minskas

Kalkning av sjöar och vattendrag görs ofta från helikopter eller flygplan. Men nu kan den synen bli mera ovanlig. En rapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) bedömer att en tredjedel av kalkprojekten kan avslutas. Arkivbild.
Kalkning av sjöar och vattendrag görs ofta från helikopter eller flygplan. Men nu kan den synen bli mera ovanlig. En rapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) bedömer att en tredjedel av kalkprojekten kan avslutas. Arkivbild. Foto: Sture Gustafsson/TT

Det är dags att dra ner på kalkningen av försurade sjöar och vattendrag, enligt en kommande rapport.

– Man kan med ganska liten risk sluta kalka i en tredjedel av de vattendrag där det görs i dag, säger Jens Fölster, forskningsledare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Micke Larsson/TT
Publicerad
Annons

Kalkning, för att höja vattnets ph-värde och göra det mindre surt, sattes in i stor skala sedan 1900-talets förbränning av kol och olja gett stora utsläpp av försurande svavel. Utsläppen fördes långt med vindarna, ofta till andra länder än där skorstenarna fanns.

Nu har miljöskyddande åtgärder från omkring 1980 och framåt minskat nedfallet av svavel över Sverige till omkring en tiondel av vad det har varit.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons