ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Alexander Andrée:

På spaning efter en litteraturkanon som flytt

Altarskåp från Möja kyrka; bok med kedja från dominikankonventet i Sigtuna; interiör från ett tidigt tryckeri efter ett träsnitt från 1520.
Altarskåp från Möja kyrka; bok med kedja från dominikankonventet i Sigtuna; interiör från ett tidigt tryckeri efter ett träsnitt från 1520. Foto: Jonas Nordin, Uppsala universitetsbibliotek, Frankrikes nationalbibliotek

Att bläddra i en medeltida handskrift är att resa till en annan värld – på samma pergamentsida samsas ofta högstämda teologiska traktater med bilder av människoliknande djur sysselsatta med burleska handlingar. En ny antologi undersöker bokens roll i medeltidens Sverige.

Alexander Andrée
Publicerad

”Jag tör giva dig och din skola tusende djävlar!” Så ska Gustav Vasa ha sagt till sin lärare, dansken mäster Ivar, och ränt sin dolk genom läroboken. Detta var ”donaten”, som Donatus latinska grammatik – i bruk sedan 300-talet – också kallades. Om det var bristande latinkunskaper eller religiös övertygelse som var hans drivkraft ska jag låta vara osagt. Hursomhelst innebar den av kung Gustav genomförda kyrkoreformationen att klosterväsendet i Sverige fick stänga ned. Munkar och nunnor vars ordnar hade funnits i riket i somliga fall i 400 år kördes på porten och klostrens egendomar konfiskerades av konungen.

Laddar…
Mer från Startsidan