ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Ät tolv ostron – drick vin sen”

Kökschefen Björn Wahlund tar med sig ’blanda kanna’ på fest och längtar efter nygräddade lussekatter och Meursault.

SvD Perfect Guide
Publicerad

Fredagskväll och sensommarsolen börjar sänka sig på himlen, vilken dryck firar du in helgen med?
– Ett par glas Le Piane Maggiorina 2020. Det är lätt, friskt och väldigt gott!

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad?
– Jag skulle gärna dela en flaska Sauternesvin med min mormor och surra om allt vi aldrig hann surra om. Champagne skulle nog funka också. Jag minns att hon ibland pratade om Gula änkan, men hon brukade säga att bubblorna satte sig i knäna och jag hade gärna blivit lite bubblig i knäna tillsammans med henne.

En klassisk vin- och matkombination som är lite överskattad?
– De flesta tycker att champagne och ostron är perfekt ihop. Jag tycker att det bubbliga vinet tar för mycket av ostronets smak. Jag älskar den salta havssmaken som den är och vill helst inte störa den med dryck överhuvudtaget. Så ät tolv ostron – drick vin sen.

Ge oss istället en underbar kombo som inte alla känner till?
– Nygräddade lussekatter och Meursault. Jag bara längtar!

Vilken dryck skulle kunna döda en bra fest?
– För varmt vin, varm öl, varm läsk och drinkar utan is. Bu.

Vilken dryck gör motsatsen – lyfter vilken halvtrist tillställning som helst?
– Om jag bara ska välja en så blir det ’blanda kanna’, som med fördel blandas när du själv är bortbjuden. Alltså blanda någonting gott i en större kanna eller karaff, på det du hittar i förråden (men inte för starkt). Hitta små glas, höj musiken och gå runt och bjud de övriga gästerna – succé! Detta lämpar sig dock bäst ett par timmar in i tillställningen. Man bör också be värden om lov först. Eller?

Vilket är ditt husvin?
– Luis Seabra Xisto Ilimitado har varit en återkommande favorit. Ett vitt vin som passar till det mesta och är gott att dricka som det är. När det kommer till rött är även Chinon Cuisine de ma Mere också lite av ett husvin, som garanterar mycket gott vin för pengarna.

Du vet väl att SvD:s alla vintips finns samlade i vår Vinbas? Här fyller SvD:s vinexperter dessutom på med nya vintips varje vecka.