ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Utmattningstecken kan bli dina bästa vänner”

Giorgio Grossi menar att det är viktigt att sörja sitt gamla, duktiga jag och bygga upp en ny självbild efter utmattning.
Giorgio Grossi menar att det är viktigt att sörja sitt gamla, duktiga jag och bygga upp en ny självbild efter utmattning. Foto: Karolina Hultman Wessman

Det är delvis andra saker som håller utmattningen vid liv än vad som orsakat den. En orsak kan vara samsjuklighet, säger forskaren Giorgio Grossi som skrivit en bok om att förebygga återfall.

Jennie Aquilonius
Uppdaterad
Publicerad

Kommer jag någonsin att bli mig själv igen? Varför är jag så glömsk och blir trött av minsta ansträngning? Många som kommer till Stressmottagningen i Stockholm är frustrerade över att de fortfarande har symtom på utmattning – trots att det har gått flera år sedan de var sjukskrivna, fick behandling och att de har nya strategier för att hantera stress. Andra kraschar gång efter gång, med nya sjukskrivningar som följd. Varför är det så?

– Det är delvis andra saker som håller utmattningen vid liv än vad som orsakat den från början, säger Giorgio Grossi, psykoterapeut vid Stressmottagningen och docent i medicinsk psykologi vid Karolinska institutet.

Laddar…