Annons

Lesley Cosmetics satsar på solenergi: ”En win-win”

Mary Kay är ett av världens största direktsäljande företag av hudvård och kosmetik med verksamhet i över 40 länder. Sedan 1992 har de funnits i Norden och distribueras i Sverige, Norge och Finland av Lesley Cosmetics AB, vars huvudkontor ligger i Mölndal strax utanför Göteborg.

Carl Henric Wallblom är VD för Lesley Cosmetics AB. Ursprungligen var det hans föräldrar, Ann och Bo Wallblom, som introducerade Mary Kay i Norden. Tillsammans med SunDay, som är ett nytt varumärke under OKQ8 som erbjuder helhetslösningar för sol, laddning och lagring, har Lesley Cosmetics skapat en riktig solskenshistoria genom att pryda företagets lagerbyggnad med solceller.

– För oss är det ju som för alla företag, hoppas jag, viktigt att göra allt vi kan för att effektivisera vår energianvändning och samtidigt se till att vi minimerar en negativ klimatpåverkan. Och genom att ställa om till förnybar energi är det möjligt, berättar Carl Henric.

På Lesley Cosmetics strävar man hela tiden efter att minska sin negativa klimatpåverkan. I hållbarhetsarbetet står tre prioriterade områden på agendan: Att minska mängden avfall, att kontinuerligt se över att verksamheten har en hållbar förvaltning och användning av naturresurser samt att öka andelen förnybar energi. På så vis kom det sig snarast naturligt när frågan om att installera solceller lades på bordet.

– Det var två av mina kollegor som identifierade solenergi som en klok satsning som skulle hjälpa oss att både effektivisera energianvändningen och minska vår klimatpåverkan. Det presenterades internt och efter det gick vi ganska snabbt från ord till handling. Det är sådan win-win att det inte blir någon långbänk i beslutsfattandet – det är bara att köra! Säger Carl Henric.

Urvalskriterierna var solklara, bland annat ville man hitta en leverantör som kändes gedigen, etablerad och tillräckligt stor för att ha kapaciteten att kunna leverera solenergi i många år framöver. Bland de tänkbara leverantörerna stod SunDay ut genom ägandeskapet av OKQ8.

– Vi började inventera tänkbara leverantörer och ganska tidigt identifierade vi SunDay som en av dem. För oss var det viktigt att ha en leverantör som kunde stå för garantier och underhåll även om 20 – 25 år, i synnerhet eftersom branschen utvecklas väldigt fort just nu, Carl Henric.

348 solcellspaneler har nu installerats på Lesley Cosmetics lagerbyggnad i Göteborg och samarbetet har, enligt lagerchefen Michal Sandvad, fungerat utmärkt från start till installation och driftsättning. Solcellsanläggningen förväntas reducera företagets koldioxidutsläpp med 57 020 kilo årligen.

– Vi är glada över att frågan restes internt och att vi snabbt kunde gå från ord till handling. Inte minst naturligtvis i dessa tider då vi har en energikostnad som kontinuerligt ökar för oss alla. Och en planet som vi väldigt konkret kan konstatera blir allt varmare. Så nu ser vi fram emot att både kapa kostnader och att vara mer miljövänliga! Säger Carl Henric.