Nya Tate Modern – större, bättre och mer utmanande

Switch House, ritat av arkitekterna Herzog & de Meuron, är en ny utbyggnad till det ursprungliga Tate Modern.
Switch House, ritat av arkitekterna Herzog & de Meuron, är en ny utbyggnad till det ursprungliga Tate Modern. Foto: Matt Dunham/AP

Världens populäraste museum för samtida och modern konst har nu blivit ännu större. SvD:s Johan Deurell var på plats när nya Tate Modern öppnade i London.

Johan Deurell
Publicerad
Annons

Sedan millennieskiftet vallfärdar årligen runt fem miljoner människor till Tate Modern – världens populäraste museum för samtida och modern konst. Nu reser sig utbyggnaden Switch House som en tio våningar hög, asymmetrisk ziqqurat bakom huvudbyggnaden. Det enorma Tate Modern har blivit 60 procent större. Med nybygget hoppas museet befästa sin position som ett globalt konstmuseum utan motstycke.

– Den etablerade konsthistorien är inte längre gångbar. När vi öppnade innehöll vår samling 17 procent kvinnliga konstnärer och bestod till stor del av konst från Västeuropa och Nordamerika. Vi har arbetat hårt för att transformera Tates internationella samling så att den reflekterar att stor konst skapas över hela världen och av kvinnor, säger Tate Moderns chef Frances Morris.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons