Edvin räddade en bäck på sommarlovet

Glöm glass och lata dagar på stranden. Edvin har i stället tillbringat sitt sommarlov med att rädda djurlivet i en uttorkad bäck.

– Det ska rinna vatten i bäckar, säger han.

Tina Harr
Publicerad
Edvin drömmer om att bli limnolog – alltså en expert på livet i sötvatten. Det är inte i bara fiskar som lever i bäckarna, berättar han. ”Det finns också musslor, olika larver och fåglar som badar i vattnet. Foto: Privat

Det var en fin vårdag när Edvin och hans kompis gick längs med älven och upptäckte en uttorkad bäck med döda musslor och fiskar i.

– Vi blev ledsna och tänkte att vi ville göra något, säger han.

Edvin bor i Runemo utanför Bollnäs. Han har följt med sin pappa och fiskat sedan han var liten, och har länge haft ett stort intresse för fiske och natur.

Edvin har grävt i runt 100 timmar vid inloppet till älven för att få mer vatten till bäcken. Han är mycket nöjd med sin insats, men det finns fler viktiga projekt. ”Vi behandlar den biologiska mångfalden väldigt dåligt”, säger han. Foto: Privat

Tillsammans med en kompis bestämde han sig för att de skulle försöka återställa bäcken. De åkte hem och hämtade spadar och började gräva upp inloppet till bäcken från älven, för att det skulle komma in vatten igen.

Edvin tror att de grävde ungefär 40 meter och 70 centimeter djupt och att det tog runt 100 timmar. Han har fortfarande skavsår på benen efter stövelkanten.

– Gruset är så hårt packat så man får typ upp en hand med grus vid varje spadtag. Men allting går med lite vilja, säger Edvin.

När det blev sommarlov åkte kompisen iväg men Edvin fortsatte återställandet av bäcken genom att till exempel lägga dit grus för att skapa lekplatser till öringar.

Vid flera tillfällen kontaktade han också Fortum, som äger vattenkraftverket högre upp i älven. Till slut gick de med på ett möte, och tack vare Edvin har de nu lovat att de ska släppa minst fem kubik vatten ner i bäcken, i stället för 0,5 kubik som tidigare.

– De blev lite förvånade och väldigt glada att två 11-åringar hade gjort allt det här.

För att lära sig om hur vi behandlar våra älvar och biologisk mångfald har Edvin läst böcker och tittat mycket på Youtube. Han har till och med gått en studiecirkel om vattenvård.

– Jag var det enda barnet på kursen. Men de andra var snälla och tyckte att det var roligt att jag var där.

Biologisk mångfald betyder att det finns många olika naturtyper och arter av djur och växter.

I dag porlar vattnet i bäcken igen och flera arter – som öring och abborre – leker nu på de platser som Edvin byggt upp. Och hans arbete har fått stor uppmärksamhet. Flera tidningar har intervjuat honom. Dessutom har läraren på studiecirkeln, limnologen Tommy Vestersund, kommit på besök. Han blev djupt imponerad av Edvins hårda jobb.

– Jag blev helt lyrisk (entusiastisk) av att se vad han skapat, sa han till tidningen Aftonbladet.

Nu har skolan börjat igen. Men det hindrar inte Edvin från att varje morgon cykla ner till bäcken för att se att allt ser bra ut. Efter skoldagens slut tittar han till bäcken en gång till.

Kommer du fortsätta med det här arbetet framöver?

– Absolut. Jag kommer fortsätta med bäcken, men också med andra projekt. Det är mycket som måste göras. Det är naturligt att det ska rinna vatten i bäckar och det tänker jag kämpa för.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se