8 livsmedel som motverkar inflammation

Man tror att inflammationer ligger bakom några av våra vanligaste folksjukdomar. Andra orsaker till sjukdom kan vara stress, rökning, övervikt och för lite motion. Genom att äta rätt sorts mat kan du alltså göra mycket för din hälsa. Här är 8 livsmedel som tros kunna motverka inflammation, listade av sajten Health.com. Klicka dig fram mellan bilderna för att läsa.

Publicerad
Annons

Feta fiskar som lax, makrill och sardiner är rika på omega-3-fettsyror som har visat sig kunna motverka inflammation. För att kunna dra nytta av detta behöver du dock äta fisk flera gånger i veckan och den bör vara tillagad på ett hälsosamt sätt. En studie från University of Hawaii från 2009 visar nämligen att de som åt ugnsstekt eller kokt fisk minskade risken att drabbas av hjärtsjukdom med 23 procent jämfört med de som åt fisken i saltad, stekt eller torkad form. Gillar du inte fisk kan tillskott vara ett alternativ även om de inte är lika hälsofrämjande som att äta fisk.

Äter du sädesslag i form av fullkorn istället för raffinerade (som i vitt bröd, flingor, ris och pasta) kan du minska risken för inflammation. Det här beror på att fullkorn innehåller mer fibrer, som har visat sig kunna reducera C-reaktivt protein, en inflammationsmarkör i blodet. Dessutom innehåller de oftast mindre socker. Se dock upp med fullkornsprodukter, för långt ifrån alla är hälsosamma. Kolla innehållsdeklarationen och se till att fullkorn kommer som första ingrediens, samt att det inte finns något tillsatt socker.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons