”Turkrånet” var Heimaeys stora olycka

Befolkningen på den isländska ön Heimaey har hämtat sig från vulkanutbrottet för 30 år sedan. Husen är framgrävda, hamnen moderniserad. En annan, mycket större olycka lever ännu i öbornas minne. En nyutkommen bok berättar om när Heimaeys folk mördades och fördes till Afrika som slavar. Av Lars Munkhammar

Publicerad
Annons

Vi är många som minns Hemön, Heimaey, och den stora olycka som skedde där för 30 år sedan. Vi minns tidningsrubrikerna, vi minns nyheterna i radio om den lilla ön som hotade att drunkna i lava och aska under ett vulkanutbrott.
Heimaey är den största av Västmannaöarna, Vestmannaeyjar, strax utanför Islands södra kust. Den 23 januari 1973 fick vulkanen Helgafell ett fruktansvärt utbrott som varade till fram på sommaren. Invånarna, ungefär 5 000 människor, var hotade till livet, deras stad, deras gårdar, deras ö, deras plats i världen mitt ute i Atlanten hotade att utplånas för evigt. Men den utsatta befolkningen levde med en hög beredskap mot olyckan och en månghundraårig nedärvd vaksamhet. Inom ett dygn hade befolkningen i stort sett evakuerats och den lokala brandkåren gjorde enorma och heroiska insatser mot eld, lava och aska. Det var den dittills största insatsen någonsin att med vatten motverka och fördröja effekterna av ett vulkanutbrott. Och vatten fanns det gott om, Atlanten är stor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons