Dukat för vårfest
Det är vår och tid för fest. Vare sig du har en stundande studentmottagning, planerar barndop eller bara vill fira något i största allmänhet dukar vi här upp läckra recept som räcker till många. Varsågod: en försommarbuffé signerad Elisabeth Johansson.
Morotsfocaccia
Jättegod och enkel att göra. Extra smör eller olja till serveringen behövs inte.
Ca 28 bitar
2 stora morötter
25 g jäst
3 dl vatten, 37 grader
1/2 dl olivolja
1 msk honung eller strösocker
1 msk flingsalt
6-6 1/2 dl manitobamjöl eller ca 7 dl vetemjöl special
Olivolja
1/2 silverlök eller gul lök
1 liten kruka rosmarin
2 tsk flingsalt
Olivolja till plåten
- Riv en av morötterna grovt. Lös jästen i vattnet i en degblandare. Tillsätt olja, honung eller socker och salt.
- Arbeta in hälften av mjölet och tillsätt morotsrivet. Arbeta in resten av mjölet lite i taget till en smidig, ganska lös deg. Arbeta degen i 5-10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 220 grader och varmluft eller på 225 grader utan varmluft.
- Olja in en plåt och vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Vik ihop degen lätt ett par gånger så att den håller ihop. Lägg över på plåten och tryck ut degen över hela plåten med handflatan. Lägg på en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
- Ta bort handduken och tryck ner fingrarna i degen med jämna mellanrum. Droppa över lite olja. Hyvla moroten som är kvar med en osthyvel och fördela strimlorna över degen. Skala och skiva löken tunt, gärna på en mandolin, och lägg på. Repa rosmarinen, strö över rosmarin och flingsalt.
- Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna på ett galler. Skär upp brödet i fyrkantiga bitar.
Avokadoröra med räkor på tunnbröd
Små fräscha tilltugg som passar bra till ett glas prosecco, skumpa eller till ett ljust öl.
10 portioner
1 mogen avokado
1 dl gröna ärter
1 dl crème fraiche
2 krm salt
1 krm malen vitpeppar
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad silverlök eller gul lök
200 g handskalade räkor (400-500 g oskalade)
Smör
3 små runda tunnbröd
Ärtskott
- Dela och gröp ur avokadon. Mixa avokadon med ärterna. Mixa i crème fraiche, salt och peppar. Rör i gräslök och lök.
- Hacka räkorna grovt (spara några till garnering). Bred smör på bröden och bryt dem i bitar.
- Klicka på röran och garnera med räkor och ärtskott.
Lättgravad ingefärslax med chiliättiksgurka
Det passar även bra att servera soja, gari (inlagd ingefära) eller flingsalt vid sidan om till laxen.
Ca 10 portioner
1 salmalaxfilé, ca 500 g, eller skär ut ”sushifiléer” från hel lax
2 msk strösocker
1 msk salt
1 krm malen vitpeppar
Ingefärs- och limemarinad
1-2 tsk riven ingefära
1 tsk flytande honung
1/2 lime, finrivet skal
3 msk neutral rapsolja
Chiliättiksgurka
1/2 dl ättiksprit, 12 proc
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
2 msk sweet chilisauce
15-20 cm gurka
- Dela laxfilén på mitten och lägg filéerna i en plastpåse. Blanda socker, salt och vitpeppar. Häll ner blandningen i påsen och vänd runt. Knyt ihop påsen och lägg den i kylen ett dygn, vänd på den en gång under tiden.
- Blanda alla ingredienser till marinaden.
- Vispa ihop ättiksprit, socker och vatten. Blanda i chilisåsen. Hyvla gurkan tunt, gärna på en mandolin. Lägg i gurkan. Gurkan är färdig att serveras efter 10 minuter. Den håller ett par dagar men är fräschast samma dag.
- Skiva laxen och lägg upp på ett fat. Droppa över marinad precis före servering. Servera gärna gurkan separat i små portionsglas eller skålar.
Fetaostsallad med palsternacka och bacon
10 portioner
3-4 palsternackor
2 msk oliv- eller rapsolja
1 pkt bacon
1/4 salladskål (kinakål) eller 1 huvud isbergsallad
1/2 silverlök eller röd lök
15 cm gurka
6 rädisor
150 g fetaost
2 dl svarta kalamataoliver
Färska örter t ex daikon (krasse) eller oregano
Honungsdressing
1/2 msk honung
2 msk äppelcider- eller vitvinsvinäger
3 msk raps- eller olivolja
1 krm salt
1 krm malen svartpeppar
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär palsternackorna i klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper, droppa över oljan och vänd runt klyftorna. Sätt in mitt i ugnen i ca 20 minuter. Vänd klyftorna en gång under tiden. Ta ut och salta lätt.
- Strimla och stek baconet, låt det rinna av på en bit hushållspapper.
- Riv salladskålen i bitar och lägg upp den på ett stort fat. Lägg på palsternackorna. Skala och skiva lök, gurka och rädisor tunt på en mandolin. Varva skivorna på fatet och strö över smulad fetaost, oliver och bacon. Garnera med färska örter.
- Rör ihop alla ingredienser till dressingen och ringla den över salladen.
BBQ-kycklingvingar med mangodipp
Om man vill kan man krydda dippen extra med hackad färsk koriander, rivet limeskal och hackad färsk chili eller sweet chilisauce men rätten är jättegod även som den är.
10 portioner
1 kg kycklingvingar, ca 10 stycken
Grillkrydda
1 dl valfri BBQ-sås
50 g mizunasallad eller mâchesallad
1 färsk mango
Mangodipp
200-225 g mango, färsk eller frysta tärningar
1 dl turkisk eller grekisk yoghurt
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg ut kycklingvingarna på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med grillkrydda och sätt in i ugnen 20-25 minuter beroende på hur stora kycklingvingarna är. De är färdiga när köttsaften är klar. Ös kycklingvingarna en gång efter 15 minuter, skeda över fettet från plåten.
- Pensla på BBQ-såsen direkt efter att vingarna tagits ut ur ugnen, när de fortfarande är varma.
- Mixa mangon till dippen och blanda i yoghurten.
- Lägg upp salladen på ett stort fat. Häll upp dippen i en skål och ställ den mitt på fatet eller vid sidan om. Skala, kärna ur och skär mangon i klyftor och lägg på salladen. Lägg på kycklingvingarna.
Parmalindad kalkonfilé med mozzarella samt lök- och basilikapotatis
10 portioner
6 skivor parmaskinka
800 g kalkonbröstfilé (två bitar)
Lök- och basilikapotatis
1 kg varm, nykokt färskpotatis
1 kruka basilika
2 msk hackad gräslök
2 vitlöksklyftor
3 msk hackad silverlök eller gul lök
3/4-1 dl olivolja
2-3 krm salt
2 krm malen svart peppar
Mozzarellasallad
50 g rucolasallad
2 påsar minimozzarella
1 ask cocktailtomater
1/2 rödlök
2 dl svarta kalamataoliver
1 kruka basilika
Olivolja
Balsamvinäger
Flingsalt
Malen svartpeppar
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Salta och peppra kalkonfiléerna. Linda skinkan omlott runt filéerna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stek mitt i ugnen i 40 minuter.
- Gör under tiden lök- och basilikapotatisen. Mixa basilika, gräslök, vitlök och lök. Droppa i oljan och krydda med salt och svartpeppar. Vänd den fortfarande varma potatisen i basilikaoljan och lägg upp i en skål.
- Ta ut kalkonfiléerna ur ugnen och linda in dem i aluminiumfolie. Låt dem vila i folie i 10 minuter.
- Gör under tiden salladen. Lägg rucola på ett stort fat. Lämna plats för köttet. Lägg på mozzarella och cocktailtomater. Skala och skiva löken tunt gärna på mandolin. Lägg på lök, oliver och basilikablad.
- Skiva köttet och lägg upp det tillsammans med salladen på fatet. Avsluta med att droppa över olivolja och balsamvinäger, strö över flingsalt och peppra över fatet.
Osttårta med karamell, torkade bär och valnötter
Den här rätten bör man göra precis innan gästerna kommer. Efter ett par timmar blir karamellen lös av fukten från ostarna.
Ca 20 portioner
1 stor brieost (500 g)
1 camembert (250 g)
1 liten getost (ca 150 g)
75 g valnötter
75 g torkade bär, t ex blåbär, körsbär eller tranbär
1 1/2 dl strösocker
2 msk vatten
Kex eller tunt knäckebröd till servering
- Trava ostarna på varandra i storleksordning. Lägg på valnötterna och de torkade bären.
- Lägg socker och vatten i en kastrull och rör om. Koka till en ljusbrun karamell utan att röra. Vicka lite på kastrullen när sockret börjar ta färg så att det blandas.
- Ta av från plattan och låt sockret svalna ett par minuter tills bubblorna börjar lägga sig. Häll karamellen över ostarna och låt det svalna. Servera med kex eller tunt knäckebröd.
Minicupcakes med jordgubbar och blåbär
30 minicupcakes eller 12 stora
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g smör
2 dl mjölk
Glasyr
100 g smör, mjukt
200 g philadelphiaost
350 g florsocker
1 msk blåbärspuré, mixade och passerade blåbär
1 msk jordgubbspuré, mixade och passerade jordgubbar
Strössel
Blåbär och jordgubbar till garnering
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa upp ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke. Smält smöret och blanda i mjölken. Rör ner vätskan i smeten och vänd sedan i alla torra ingredienser och rör ihop till en jämn smet.
- Ställ muffinspappersformar i en muffinsplåt och häll i smeten. Grädda i ugnen 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna några minuter i formarna. Flytta sedan över muffinsen till ett galler och låt svalna helt.
- Vispa smöret och tillsätt philadelphiaosten. Vispa i florsocker. Dela upp i två skålar och blanda i puréerna. Spritsa på glasyren, strö på strössel och garnera med färska bär.