Recension

Våld. En historia om kärlekOates firar nya triumfer

”Våld” är Joyce Carol Oates 22:a bok på svenska.
”Våld” är Joyce Carol Oates 22:a bok på svenska.
Kaj Lundgren
Publicerad
Annons

”A Love Story” är alltså den undertitel Joyce Carol Oates har gett sin senaste roman, på svenska i dag. ”A Romance” kallade hon romanen ”Mitt i livet” för några år sedan. Det är två högst olika sidor av kärlekens villkor i dagens USA som hon därmed har kartlagt: romantiska förvecklingar bland ett dussin välsituerade män och kvinnor i ett vackert litet samhälle en timmes bilväg från Manhattan, respektive en rå och rättfram skildring av den grövsta formen av manlig sexualitet i den nya boken, hennes tjugoandra på svenska.

Man kan kanske tycka att originaltiteln Rape borde ha fått bli ”Våldtäkt”, som ordet ju faktiskt betyder. Den täta lilla romanen berättar om en otäck gruppvåldtäkt i Niagara Falls vid de världsbekanta vattenfallen. Fem fulla ynglingar kastar sig över den frånskilda Teena Maguire och hennes tolvåriga dotter på nationaldagskvällen den fjärde juli och misshandlar modern grovt men missar dottern som har gömt sig i en vrå av det båthus där det ohyggliga äger rum.
Joyce Carol Oates utreder förbrytelsens sociala efterverkningar – däribland omgivningens benägenhet att klandra offret, som uppenbarligen varit tämligen utmanande klädd och valt en onödigt riskabel genväg hem efter fyrverkeriet. Spelet mellan romanens människor utreder hon med stor sinnlig påtaglighet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons