ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Trädgårdsmästaren

Laddad intrig om släktskap

Ola Johansson
Publicerad

Den gemytliga titeln på den nya pjäs som Huskvarnagruppen Teater ”I” nu turnerar med syftar på bruket av en symbol, som kan vara lika fruktbar som ödesdiger: släktträdet. Vissa ser dess värde i grenverkens utbredning, andra i rötternas stadga. Släktträdet är förbundet med riter och en av dessa är särskilt omtvistad, nämligen hedersmord.
Börje Lindström, som aldrig har värjt för ett tabubelagt ämne i sin dramatik, har skrivit en pjäs om just hedersmord. Det är ett djärvt situationsdrama, som går rakt på sak genom att låta en känd trio konfronteras: fadern, sonen och dottern.
Det börjar med ett möte mellan den förrymda systern (Vera Veljovic) och hennes bror (Christian Arin). Hon har startat ett nytt liv med en svensk pojkvän på hemlig ort efter att ha blivit hotad till livet av ”profeten”, som hon kallar sin far. Brodern vill inte tro henne och befaller henne att komma
tillbaka. Hon vägrar och får då stryk, gång på gång. Arin är på helspänn redan från början inför den skärrade men smarta systern; man kunde önska att han sparade en del av krutet till dramats senare förtätning.

Den redan laddade intrigen blir rent fientlig när fadern (Stanislaw Frackowiak) dyker upp. Dottern har anat hans ankomst, drar genast en pistol och i mynningen av denna utspelar sig resten av uppgörelsen. Skjutvapnet kommer att byta händer ett antal gånger innan en av de inblandade skjuts - vem och varför överlåts åt de diskussioner som iscensättningen kommer att följas av hos högstadie- och gymnasieungdomar.
Temat är givetvis känsligt och komplext, men reduceras som väl är inte till enkla frågor eller svar. Alla kommer till tals och systern, som är utmärkt framställd av Veljovic, blir aldrig ett passivt offer. Hedersmord är oacceptabelt, men inte obegripligt eftersom det förekommer i mer eller mindre ritualiserad form mot kvinnor i de flesta kulturer. I detta drama framställs hedersproblematiken
mot bakgrund av de fall vi har lärt känna i Sverige genom namn som Fadime, Pela och Sara, men också de tusentals ungdomar som idag lever under dödshot.

Laddar…