ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Googles Ipad-utmanare faller före målsnöret

Googles mobila operativsystem Android dominerar fullständigt på den globala smartphonemarknaden. Men när det gäller surfplattor har det varit motigare. Med en ny version av Android och ett nytt flaggskepp i Nexus-familjen gör Google ett nytt försök att rubba maktbalansen.

Adam Erlandsson
Publicerad
Annons

Inom smarta mobiltelefoner har Google och deras Android-plattform varit synnerligen lyckosamma - genom en betydligt bredare portfölj i de lägre produktsegmenten har man tagit stora marknadsandelar och är tveklös etta. Enligt analysföretaget IDC:s siffror för det tredje kvartalet i år hade 84,4 procent av alla smarta mobiltelefoner som såldes i världen operativsystemet Android.

Men när det kommer till surfplattor har Google haft det betydligt svårare. Under 2012 hade Apple en marknadsandel på 52,8 procent enligt Gartners helårsstatistik. Förra året hade Android visserligen tagit över förstaplatsen med 61,9 procent av marknaden, men analysföretaget konstaterar att tillväxten på marknaden – och den största delen av Android-tillverkarnas framgångar – kommer från förstagångsköpare och billiga surfplattor.

Laddar…