En morgontrött fågelskådares årInget är bättre än att skåda fåglar i orostider

Skator, foto ur boken ”Stockholmsfåglar”.
Skator, foto ur boken ”Stockholmsfåglar”. Foto: Tore Janson

Två olika fågelskådare guidar i bildrika böcker nu när pandemin har fått ut oss i naturen. Författaren Lars Sund ser havsörnen glida förbi som ett tungt bombplan medan professor Tore Janson förundras över stadens alla arter.

Fredrik Sjöberg
Publicerad
Annons

I början av andra världskriget utgick från London ett påbud att alla pilgrimsfalkar skulle dödas. En order från flygministeriet. Fler än 600 falkar ska ha strukit med och anledningen var att brittiska bombflygare medförde brevduvor som i trängda lägen skötte förbindelsen med hemmabasen – och pilgrimsfalkar äter duvor. Inte bra. Krigslagar blir lätt absurda, åtminstone i efterhand.

Pandemidagböckernas litterära undantagstillstånd kommer kanske också att framstå som säreget, och en av egenheterna som framtidens litteraturforskare lär upptäcka är ett påtagligt naturintresse, också bland författare som tjänat sina sporrar på andra fält. Den finlandssvenske romanförfattaren Lars Sund är en av dem. Det är han som står där i höstrusket vid Uppsala domkyrka och spanar efter en av dessa pilgrimsfalkar som, erinrar han sig, av olika anledningar låg illa till under 1900-talet. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons