Studie: Livsfarlig framtid för nyfödda

Afghanistans spädbarn går en särskilt svår framtid till mötes, enligt en studie om klimatförändringarnas konsekvenser. Arkivbild.
Afghanistans spädbarn går en särskilt svår framtid till mötes, enligt en studie om klimatförändringarnas konsekvenser. Arkivbild. Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Nästan sju gånger så många värmeböljor, tre gånger så många misslyckade skördar och dubbelt så många okontrollerade bränder. Det är vad framtiden har att erbjuda barn som fötts det senaste året jämfört med tidigare generationer, enligt en ny studie.

Sophie Tanha/TT
Publicerad
Annons

Afghanistans nyfödda riskerar upp till 18 gånger så många värmeböljor som sina far-eller morföräldrar. Barn som fötts i Mali det senaste åren kan komma att drabbas av tio gånger så många skördekatastrofer som sina förfäder. Det visar en studie som hjälporganisationen Rädda Barnen gjort tillsammans med klimatforskare vid Vrije-universitetet i Bryssel.

Globalt sett beräknas nästa generation i snitt drabbas av 2,6 gånger fler torrperioder, 2,8 gånger så många översvämningar och dubbelt så många terrängbränder än de som föddes för 60 år sedan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons