Recension

Knapptryckarkompaniet. Rapport från Sveriges riksdagKnappminoritet med svag makt

Sverige har världens svagaste och mest osjälvständiga parlamentariker. Det hävdar förra riksdagsledamoten Anne-Marie Pålsson (M) i en ny bok. En viktig rapport om urholkningen av demokratin, skriver Göran Rosenberg.

Publicerad
Annons

Att likna Sveriges riksdag vid ett knapptryckarkompani är inte helt nytt. I varje fall vill jag minnas att uttrycket myntades redan på 70- eller 80-talet av ungefär samma skäl som Anne-Marie Pålsson nu återlanserar det i titeln till sin rapport från den svenska riksdagen, som en sinnebild för de svenska riksdagsledamöternas minimala utrymme att uttrycka en annan politik än partiledningens, än mindre trycka på en annan voteringsknapp än den påbjudna.

Till en del ligger detta i det parlamentariska systemets och den representativa demokratins natur. Det är riksdagspartiernas positioner och inbördes styrkeförhållanden som ligger till grund för regeringsmakten, inte de enskilda riksdagsledamöternas. Att tillåta varje riksdagsledamot att rösta efter eget huvud skulle bädda för politiskt kaos eller åtminstone för ett svagt och nyckfullt styrelseskick.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons