ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Trotsar varning – skickar nya raketer till Ukraina

Ett MLRS-system. Arkivbild.
Ett MLRS-system. Arkivbild. Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Trots det ryska hotet att attackera nya mål om Kiev får tillgång till långdistansraketer har Storbritannien lovat att skicka kraftfulla vapen till Ukraina.

Efter rapporter om ukrainska framryckningar i nyckelstaden Sievjerodonetsk meddelar Luhansks guvernör att situationen nu förvärrats.

Gustav Sjöholm/TT
Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens beslut – att skicka långdistansartilleri till Ukraina – meddelades efter Rysslands president Vladimir Putins varning. I en tv-sänd intervju på söndagen hotade han att ”använda våra vapen, som vi har många av, för att slå till mot mål vi inte ännu slagit mot” om Kiev får tillgång till långdistansraketer. Men om de raketer som Putins hot avser är desamma som nu skickas från Storbritannien är oklart.

Den brittiska leveransen kommer att bestå av ett okänt antal M270, fordonsbaserade raketartillerisystem tillverkade i USA, vars MLRS-system uppges kunna beskjuta mål åtta mil bort. Beskedet har samordnats med USA, som i förra presenterade ett nytt militärt biståndspaket till Ukraina med bland annat långdistansvapen.

Laddar…