Krönika
Vad gör man om vinet man blir bjuden på är dåligt? Och hur gör man med törstiga middagsgäster? Mikael Mölstad reder ut några vett- och etikettfrågor.
Det finns olika vinetiketter att ha koll på. Den svåraste av dem handlar om vett och etikett. Hittills har jag inte berört frågan i någon krönika. Men nu är det dags och det beror på ett mejl jag fått.
En trogen SvD-läsare och gastronomivän beskrev ett speciellt dilemma för mig. På en middag hos en god vän, medlem i munskänkarna, serveras en mycket opigg vit bourgogne till förrätten. Alla skålar och dricker – och ingen, inklusive värden, kommenterar vinet. I stället serveras mer ur flaskan med det trötta innehållet. Min vän blev mycket brydd och undrade hur han skulle hantera detta? Samtidigt kommer det in ytterligare en flaska av samma märke och årgång. Detta vin fylls på i glasen där de trötta resterna av första flaskan finns kvar. Först när denna ofräscha blandning var tömd kunde alla få njuta av den andra flaskan. Den var perfekt.