Recension

Torgny Segerstedt. En levnadsskildringHögdragen elitist i rättan tid

SAMMANSATT PERSONLIGHET Torgny Segerstedt var tidningsmannen och humanisten som stod rak när de flesta böjde sig för det nazistiska våldet. Med ­anledning av en utomordentlig biografi frågar sig Lars Lönnroth om det var Hitlers maktövertagande som räddade Segerstedt från ett eftermäle som manschauvinist och odräglig elitist.

Publicerad
Annons

Både som religionshistoriker och som huvudredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning uppväckte Torgny Segerstedt starka känslor under hela sin livstid, och han fortsätter att vara kontroversiell ännu i dag, mer än 60 år ­efter sin död. Å ena sidan var han utan tvivel en lysande forskare och Sveriges främste antinazistiske publicist under Hitlertiden: en modig, briljant och moraliskt föredömlig kämpe som alltid stod rak när andra svenskar böjde sig som gräs i storm för det tyska våldet. Å andra sidan framstår han för många som en hänsynslös, överspänd och högdragen elitist med övermänniskofasoner som gjorde honom svåranpassad i det svenska folkhemmet.

I de liberala akademikerkretsar där jag själv växte upp i Göteborg på 40-talet betraktades han närmast som en ljusomstrålad halvgud, men det finns andra som hävdat att Segerstedt överhuvud taget inte var demokrat och att hans ursinniga attacker på socialdemokratin och krigsårens samlingsregering gick långt över anständighetens gränser.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons