ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Nya Zeeland har bland de lägsta dödstalen i covid-19 i världen. När omikron oundvikligen kommer att dra in över landet kommer smittskyddsåtgärder som pcr-testning inte längre kunna skötas på samma noggranna sätt som tidigare under pandemin.
Nya Zeeland har bland de lägsta dödstalen i covid-19 i världen. När omikron oundvikligen kommer att dra in över landet kommer smittskyddsåtgärder som pcr-testning inte längre kunna skötas på samma noggranna sätt som tidigare under pandemin. Foto: Adam Bradley/TT

Efter 53 dödsfall – rustar för första coronavågen

Landet gick i lockdown efter ett covidfall och hindrade sina egna medborgare från att komma hem. Nya Zeeland har hyllats och hånats för sin ”zero covid-strategi”. Men medan Europa slopar restriktioner så gör sig önationen nu redo – för sin första riktiga våg av covid-19.

John Palm
Publicerad

Det var med en blandning av ömsint medlidande och ödesmättat allvar som premiärminister Jacinda Ardern levererade sitt budskap den 23 mars 2020. Nya Zeeland hade totalt haft 102 bekräftade fall av covid-19. Nu skulle befolkningen gå in i en av världens hårdaste nedstängningar, ”lockdowns”.

Jacinda Ardern förmanade: att bryta isoleringen och umgås med en vän utomhus kunde förstöra för alla andra. Det kunde förlänga nedstängningen och omintetgöra den stora planen – att utrota covid-19 på Nya Zeeland.

Laddar…