Klassiska salladen gav kocken en viktig insikt

Kocken Frida Nilsson vill ta Amalfikänslan till Skåne, älskar salta citroner och har farmor Ruts köttbullar som sin signaturrätt.

Mari Janson
Publicerad
Annons

Vilken Stockholmskrog besöker du oftast och vad beställer du?
– Min all time high-krog är Babette och där låter jag Olle (T Cellton, reds anm) bestämma vad jag ska äta. Det blir alltid för mycket.

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Längs Amalfikusten bodde jag på ett litet b&b på en frukt- och grönsaksodling. De hade en restaurang på en terrass ner mot havet, jag käkade en capresesallad och insåg att enkelhet lönar sig när man har rätt råvaror.

Foto: Pexels

Ditt första matminne?
– När jag var fem år var vi på familjesemester i Tunisien och jag förälskade mig i harissa och gröna oliver. Sen dess har jag varit helt hooked på harissa.

Krog du drömmer om att öppna?
– Min drömkrog är som den på Amalfi, fast i Skåne. Med odlingar, restaurang och kanske ett par rum. Ingen meny – det som är bäst i trädgårdslandet serveras på tallriken.

Annons
Annons

Ditt bästa köksredskap?
– Händerna. Jag har aldrig varit den med flest och bäst knivar.

Hemligheten med din spagetti bolognese?
– Ett gott rödvin, och att låta den koka i några timmar så att den verkligen sätter sig och blir en ragu. Och köttet ska väljas med omsorg.

Bästa smaksättare?
– Just nu mycket salt citron. Det ger en härligt aromatisk ton. Jag använder dem i det mesta och för att smaka upp såser och majo.

Vilket hel- eller halvfabrikat har du alltid hemma?
– Snabbnudlar, femkronorsvarianten från mataffären. Det är min ”go-to” när jag varken har tid eller energi att laga mat.

En idol kommer på middag, vem är det och vad bjuder du på?
– Det blir farmor Rut och jag lagar min signaturrätt som jag faktiskt har snott av henne: köttbullar med hundra procent fläskfärs, sockerdricka, grädde och kryddpeppar. Hon dog innan jag blev kock.

Foto: TT

Om du bara fick äta en sak resten av ditt liv?
– Spagetti med smör och aromat, det har jag ätit sen jag var barn.

Det mest oaptitliga du ätit?
– Kombinationen ibericoskinka och cola zero blir metallisk. Det skär sig totalt.

Världens bästa matstad?
– I New York och London upptäcker jag alltid nya spännande hål i väggen-ställen.

Din senaste receptgoogling?
– Brunchrecept, jag funderade över olika sätt att göra french toast.

Foto: Alamy

Mest underskattade råvaran?
– Potatis kan man göra otroligt mycket med, och hållbarhetsmässigt är det för oss i Sverige bättre än ris och olika korn.

Vilken musik lyssnar du helst på när du lagar mat?
– Mestadels 80-talspop, från Erasure till Fleetwood Mac. Och Motownklassiker.

Ditt husvin?
– Något josigt rött som Classe från Mas Coutelou, eller lätt oxiderat vitt som Terroir du Bry från Claude Buchot.

Ditt bästa husmorstips?
– Att laga mat tillsammans blir alltid roligare. Använd hela grönsaken och var kreativ med dina rester.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons